Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Ισραηλινό σχολείο δημιούργησε μια ξεχωριστή αίθουσα διδασκαλίας για μαθητές με διάσπαση προσοχής

Η αίθουσα περιλαμβάνει ειδικές καρέκλες γιόγκα, διακόσμηση που δεν αποσπά την προσοχή, θρανία σε τροχούς, τρεις κλειστούς σταθμούς εργασίας για ατομική μελέτη και έναν ζωντανό πράσινο τοίχο, πράγματα που παρέχουν ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον ιδανικό γι' αυτούς τους μαθητές.


Η μοναδική τάξη "Ναι Μπορώ!" βρίσκεται στο Γυμνάσιο Darca στο Kiryat Malachi (700 μαθητών) και άνοιξε αυτή τη σχολική χρονιά. Και αν αποδειχθεί ότι έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το δίκτυο Darca θα εφαρμόσει αυτήν την εντελώς ισραηλινή καινοτομία και στα άλλα 24 γυμνάσια του που εξυπηρετούν την κοινωνικο-οικονομική περιφέρεια του Ισραήλ.

Οι μαθητές αναφέρουν ήδη ότι είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να μελετήσουν και να επικεντρωθούν στη νέα αίθουσα διδασκαλίας, χάρη στον καθαρό σχεδιασμό - χωρίς ενδείξεις, αφίσες, αξεσουάρ, διακόσμηση κλπ., πράγματα που είναι μπόλικα σε μια κανονική τάξη.

Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας ήρεμης ατμόσφαιρας και στην ελαχιστοποίηση των περισπασμών. Οι τρεις κλειστοί σταθμοί εργασίας για ατομική μελέτη βοηθούν επίσης στην απομόνωση των μαθητών από το θόρυβο των συμμαθητών τους, καθώς και από οπτικές παρεμβολές.


Ο αρχιτέκτονας Lior Ben-Sheetrit, 32 ετών, επέλεξε τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού και την επίπλωση για την αίθουσα των 60 τετραγωνικών μέτρων αφού παρακολούθησε εκτενώς τους 55 μαθητές του σχολείου και μίλησε μαζί τους και με τους δασκάλους τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε ένα τυπικό περιβάλλον.

Για παράδειγμα, οι μαθητές εξήγησαν ότι είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να κάθονται στις κανονικές καρέκλες και να επικεντρωθούν, ενώ οι καθηγητές είπαν ότι οι μαθητές συνεχίζουν να κινούνται και να μετατοπίζονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Έτσι, οι καρέκλες από μπάλες γιόγκα μέσα σε πλαίσιο σχεδιάστηκαν για να διοχετεύουν την ενέργεια των μαθητών.

Τα χρήματα για τη δημιουργία της αίθουσας προήλθαν  από δωρεές. Εκτός από την αίθουσα στο συγκεκριμένο γυμνάσιο εφάρμοσαν επιπλέον αλλαγές για να στηρίξουν αυτά τα παιδιά. Δημιούργησαν επίσης μια νέα βιβλιοθήκη και πρόσθεσαν περισσότερες ώρες διδασκαλίας στα μαθήματα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής, μαθηματικών ενώ δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των γονέων, αφού ό,τι γίνεται στο σχολείο έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας.

Οι γονείς είναι ενθουσιασμένοι με αυτές τι καινοτομίες αλλά πιο ενθουσιασμένοι είναι οι ίδιοι οι μαθητές, που εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες που έγιναν προς όφελός τους και αισθάνονται ότι όλο το εγχείρημα αναπτύχθηκε με σεβασμό στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και με στόχο τη δημιουργία ενός φιλόξενου και αισθητικού μαθησιακού περιβάλλοντος.
                                                           πηγή: xylompogiademy.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου